Week 5: Fujifilm Kleurfilters

Met elke voorbijgaande week lijkt het alsof ik steeds dieper duik in de ware essentie van fotografie. Ik ga terug naar de basis, naar het minimalisme, de eenvoud en de rust. En ja, week 5 van de 7 Week Photo Challenge (7WPC) is geen uitzondering op deze reis. Als je niet weet waar 7WPC voor staat, lees dan mijn eerdere blogpost voor meer uitleg: https://www.crossroadswithjo.com/blog/7-week-photo-challenge

Wat zijn de Fujifilm kleurfilters?

Fujifilm staat bekend om zijn color science, waarbij de kleuren die rechtstreeks met de camera worden vastgelegd al prachtig ogen. Het gebruik van kleurfilters van Fujifilm, die je ook nog zelf kunt aanpassen, biedt de mogelijkheid om het nabewerkingsproces flink te verminderen. Je kan in principe rechtstreeks de foto’s in JPEG maken, en het gebruik van RAW volledig overslaan. Dit opent de deur naar meer focus op het daadwerkelijk maken van de foto's en het vertrouwen op de professionele kleurtechnologieën van Fujifilm zelf. Het brengt een gevoel van rust en eenvoud, wat het plezier van fotografie voor mij nog meer vergroot.

Mijn persoonlijke ervaring

Eerlijk gezegd heb ik niet vaak gebruik gemaakt van de ingebouwde kleurfilters, wat eigenlijk best zonde is gezien de reputatie van mijn camera op dat gebied. Onlangs werd ik echter geïnspireerd door verschillende fotografen op Instagram die zich hebben gestort op analoge fotografie, en ik was meteen verliefd op de kleuren die ze produceerden. Op zoek naar een digitale equivalent ontdekte ik blogs en YouTube-video's over de Fujifilm kleurfilters en hoe je ze kunt aanpassen. Er zijn verschillende filters te vinden. Een voorbeeld is van de website Fuji X Weekly, waar de maker actief onderzoek verricht naar kleurfilters met fotovoorbeelden en advies. Ook voor elke type Fujifilm camera is er een aparte set aan instellingen mogelijk. Dus, voor deze week besloot ik me hieraan te wagen.

Ik vond uiteindelijk de Portra400 filmlook het beste bij mijn stijl passen. Er waren veel varianten te vinden, en ik ben uiteindelijk gegaan voor een combinatie van Youtuber KingJVpes:

De instellingen zijn in het Engels

  • Colour type: Classis Chrome

  • Grain: Off

  • Dynamic Range: 400

  • White Balance: K5000 with B +1 and R -6

  • Highlight: 0

  • Shadow: -2

  • Color: 2

  • Sharpness: -2

  • NR: -4

  • specs

Het eindresultaat

Wat een genot om hiermee foto’s te maken! De Portra400-filter kwam naar mijn mening het beste tot zijn recht bij zonsopgang of zonsondergang, waar schaduwen en zacht licht goed samenkomen. Het creëerde een prachtige filmische look met een warme ondertoon. Het voelde als een stap terug in de tijd, en ik genoot erg van het proces. Nabewerking was bijna overbodig en het eindresultaat was meteen zichtbaar. Dit zorgde ervoor dat ik meer aandacht besteedde aan compositie en mijn omgeving. Ik fotografeerde alleen in JPEG, zonder de noodzaak van RAW. Het bracht me rust, eenvoud en gemak. Doordat het hele nabewerkingsproces wegviel, greep ik ook veel sneller naar mijn camera om snel een foto te maken.

Ik ben enorm tevreden met de foto's en ik zal de kleurfilters zeker vaker gaan gebruiken. Ik zie dit vooral als een mooie uitkomst voor snelle kiekjes wanneer ik met vrienden of familie op stap ben. Het scheelt voor mij een hoop nabewerking en ik kan dan vrij snel en gemakkelijk de foto’s delen met de rest, zonder enige vertraging.

Ik heb voor deze fotoserie de foto’s nog wel lichtjes bewerkt om er een vleugje van mijn persoonlijke fotografiestijl aan toe te voegen, maar ook dat proces ging ook veel sneller dan normaal. De kleuren oogden al van nature goed, dus ook nabewerking in JPEG vond ik geen probleem.

Het proces was zo leuk dat ik zelfs spontaan een voorbijganger heb aangesproken voor een portretfoto. Ze zag er prachtig uit. Een kleurrijke vrouw met mooi roze haar, genietend van een kop koffie in de heerlijke ochtendzon!

En jij?

Wat denk jij van de Fujifilm kleurfilters? Heb je ze ooit gebruikt? Zo ja, welke is jouw favoriet? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Vorige
Vorige

Week 6: Storytelling?

Volgende
Volgende

Week 4: Productfotografie